Openingstijden
  • Werkdagen

    10 AM - 6 PM

  • Zaterdag

    10 AM - 5 PM

  • Zondag

    Gesloten

Lasertherapie pigment

Er bestaan veel verschillende soorten pigment zoals moedervlekken, ouderdomsvlekken (lentigo solaris), cafe-au-lait vlekken of een zwangerschapsmakser (melasma). Of pigment behandelbaar is met de laser is afhankelijk van de diepte van het pigment.

Tijdens het consult zal de huidtherapeut bespreken of het mogelijk is om het pigment met laser te behandelen. Wanneer dit niet het geval is kan de behandelaar advies geven wat er mogelijk is om het pigment te behandelen, zoals een cosmelan behandeling. Tijdens de behandeling wordt er met de laser een intense licht afgegeven op de pigmentplek. De pigmentcellen absorberen de laserlicht en er ontstaat een soort explosie van energie in de pigmentplek. Het pigment valt in kleine stukjes uiteen waardoor het lichaam deze deeltjes kan afvoeren. Na de behandeling kan er een klein korstje ontstaan op het pigmentplekje.

 

Aantal laserbehandelingen

Gemiddeld zullen er 1 tot 4 behandelingen nodig zijn om de pigmentplek te behandelen. Het pigment zal 60 tot 100% lichter zijn na de behandelingen. Het aantal behandelingen en het te verwachten resultaat is afhankelijk van het soort pigment en de diepte van het pigment. Een behandeling vindt 1 maal in de 4 weken plaats. Dit omdat het lichaam tijd nodig heeft om het pigment af te voeren. Eventueel kan er gecombineerd worden met peelings.

Cynosure laser apparaat

Kunnen alle pigmentvlekken worden behandeld?

Het effect van de behandeling is afhankelijk van de mate van absorptie van het licht in het pigment (melanine) en de huidskleur. Hoe donkerder de pigmentvlek, hoe meer absorptie van het laserlicht. En hoe groter het contrast tussen de huid en de te behandelen pigmentvlek, hoe beter het resultaat. Daarnaast is de behandeling afhankelijk van de diepte waarin het pigment zich bevindt in de huid. Oppervlakkig pigment wat zich bevindt in de opperhuid waar een actieve celdeling en celvernieuwing plaatsvindt kan makkelijk behandeld worden. Dieper gelegen pigment kan moeilijker tot niet behandeld worden omdat hier geen celdeling meer plaatsvindt en het pigment dus niet afgevoerd kan worden naar het huidoppervlak. Het is niet altijd vooraf te bepalen tot in welke huidlagen het pigment verspreid licht. Wel bekend is dat bij aangeboren pigmentafwijkingen en melasma (zwangerschapsmasker) het pigment te diep in de dermis licht. Pigmentvlekken waarvan bekend is dat ze goed te behandelen zijn zijn de zogeheten ouderdomsvlekken (bv. in het gelaat of op de handen) of pigmentatie ten gevolge van zonschade.

Voor- en nazorg

Het te behandelen gebied mag tijdens de behandeling (in de meeste gevallen, met uitzonderingen daar) niet zongebruind zijn en u mag geen gebruik maken van zelfbruinende crèmes. Dit betekend dat de huid 4-6 weken voor en in ieder geval tot 6 weken na de behandeling niet blootgesteld mag worden aan zon/ zonnebank. Wanneer u dit wel doet zal dit een negatieve invloed hebben op het effect van de behandeling welke in ernstige gevallen zelfs kunnen leiden tot pigmentverschuivingen of verbranding van de huid. Uw therapeut kan u hierover het beste adviseren.

 

Vergoedingen

Pigment behandelingen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van het pigment, er wordt specifiek voor u een prijsopgave opgesteld.